3/2001
Do Unii... jeden krok

W ostatnich latach obserwuje się, że pozycja Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu, wśród innych przedsiębiorstw branży mleczarskiej w kraju, stale rośnie. Zakład rozbudowuje się, unowocześnia, zwiększa produkcję. Jego zdolność przerobowa z 30 tys. litrów w 1994 r. obecnie wzrosła do 200 tys. litrów dziennie.

Inwestycjom towarzyszy dbałość o uwzględnienie wszelkich wymogów związanych z ochroną środowiska i standardów sanitarnych. Kotłownia i oczyszczalnia ścieków zostały zmodernizowane i nie zanieczyszczają powietrza i wody. Nowoczesność zakładu oraz lata rzetelnej pracy całej załogi pod kierownictwem prezesa inż. Zbigniewa Charzyńskiego, zaowocowała przyznaniem certyfikatu ISO 9002. System jakości spełnił stawiane wymagania i został zarejestrowany w londyńskiej centrali 17 lutego 2001 r. w zakresie produkcji i przechowywania wyrobów mleczarskich, takich jak: sery dojrzewające, twarogi, masło, mleko spożywcze, śmietany, śmietanki i maślanka.

Wręczenie certyfikatu miało miejsce w dniu 25 maja 2001 r. w Motelu "Maxim" w Borkowie. Przyznającą certyfikat firmę BSI reprezentował Michał Krajewski. W uroczystości wręczenia certyfikatu wzięli udział przedstawiciele Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich oraz władze samorządowe - wojewódzkie i lokalne, a także partnerzy handlowi. Teraz przed Spółdzielnią nowe bojowe zadanie - wejście na rynek Unii Europejskiej. Po tym ostatnim sukcesie perspektywa uzyskania zezwolenia na eksport do Unii bardzo się zbliżyła. Można by powiedzieć nawiązując do słów znanej piosenki, skoro do Unii jeden krok, trzeba go zrobić jak najprędzej. Tego właśnie życzymy prezesowi i całej załodze.

Z przyjemnością dodajmy, że nie jest to jedyny certyfikat ISO w Sierpcu. Trzy lata temu certyfikatem uhonorowano Zakład Obróbki Metali Adama Włoczewskiego, zajmującego się wyrobem i sprzedażą różnego typu śrub, nakrętek i świadczącego usługi w zakresie szlifowania gwintów, frezowania detali itp.

Halina Giżyńska - Burakowska